>

SAĞLIKLI YAŞAM

Masaj yaptırırken dikkat!

Gerginlikten kurtulmanın, biraz daha rahatlamanın en iyi yollarından birisi masaj yaptırmak. Peki, masaj yaptırırken nelere dikkat etmeliyiz?
 
   
 
 
     
Uzmanlar masajın doğru eller tarafından yapılması gerektiğini, yanlış yapılacak masajın ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğine dikkat çekiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi’nden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ebru İlbuldu masaj ile ilgili soruları yanıtladı.

Masaj nedir?

Dilimizdeki masaj sözcüğü Arapça dokunma anlamına gelen “mass” ve Yunanca yoğurma anlamına gelen ”massein” sözcüklerinden türetilmiştir. Masaj; deri, derialtı dokusu, kaslar, iç organlar, metabolizma, dolaşım ve lenf sistemlerinin mekanik ve sinirsel (refleks) yolla tedavi amaçlı uyarılması; çeşitli darbeler ve ovmalarla bölgesel kan dolaşımını artırma, damarları genişleterek dokuya daha fazla kan gelmesini sağlama yöntemidir.

Masajla, yumuşak dokuları mekanik olarak uyararak sistematik manipülasyonlarla organizmada fizyolojik ve psikolojik etki yaratılır. Vücut yüzeyinde el, elektrik, su vb. aracılığı ile tedavi, bakım ve rahatlama sağlanır.

Masaj ortalama ne kadar uygulanmalıdır?

Masaj süresi, uygulanacağı bölgeye göre farklılık göstermektedir.

Buna göre;

Genel vücut masajı: 45-60 dakika,
Yüz masajı: 5-10 dakika,
Kollar: 10-15 dakika,
Bacaklar: 15-20 dakika olmalıdır.

Masaj, vücutta nasıl bir etki yaratır?

Masaj tedavisinde etkiler ve alınacak sonuçlar, yapılan uygulamalara ve tekniğe göre çok değişir. Masaj tedavilerinin hemen hemen hepsinde, çevresel damar ağında genişleme kızarıklık görülür. Böylece dokulara besin ve savunma maddelerinin akışı hızlanır; genel metabolizma canlanır; oksijen kullanımı artar. Ayrıca metabolizma atıklarının dokulardan uzaklaştırılmasıyla da yorgunluk giderilerek ağrı azaltılır. Masajın uygulama şekline bağlı olarak oluşan bir başka etkisi de uyanıklık düzeyini yükseltmektir. Buna karşın devamlı, ritmik, yavaş ve geniş alanlı ılımlı uygulamalar sakinleştirici, gevşetici ve uyku getirici etki gösterir.

Masajın hangi rahatsızlıklarda uygulanabilir?

Masaj, yara dokuları ve yapışıklıkların çözülmesi ve giderilmesinde, kas spazmı, tendon iltihabı, uykusuzluk ve nevrasteni durumlarında, kas krampları ve yaralanmalarda akut devreden sonra, migren, gerilim tipi ve hipertansiyona bağlı baş ağrılarında, ağrılı adet dönemlerinde, kabızlıkta ve ağrılı noktalarda uygulanabilir.

Masajın uygulanmaması gereken durumlar var mıdır?

Damar darlık ve tıkanıklıklarında, kanama eğilimi ve pıhtılaşma bozukluklarında, eklem zarı iltihaplanmalarında, deri enfeksiyon ve hastalıkları, kanser, akut enfeksiyon hastalıkları ve akut yaralanmalar masajın uygulanamayacağı durumlardır. Ayrıca yemeğin hemen ardından masaj uygulatmak da zararlıdır.

Masajın yanlış kişiler tarafından uygulanması ne gibi sonuçlara yol açar?

Masajın kesinlikle doğru kişiler tarafından uygulanması gerekir. Yoksa uygulanan masaj dokulara zarar verebilir. Vücudun bir bölgesinde tam anlamıyla kaynamamış bir kırık varsa kırığın yeniden büyümesine neden olabilir, damar tıkanıklığı varsa pıhtı atma riskinin artmasına yol açabilir, kaslarda yırtılmalar ve zedelenmeler de oluşabilir. Ayrıca yanlış uygulanan masaj hiçbir vücuda hiçbir yarar sağlamaz.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>