>

SAĞLIKLI YAŞAM

Yeni Yıla Yeni Bir Ruh Yeni Bir Zihin Yeni Bir Ego ile Girin

Yeni bir yıla sayılı günler kala hepimiz kendi içimizde geçtiğimiz yıl için bir değerlendirme yapar ve gelecek yıl için yeni kararlar alırız.
 
   
 
 
     

“Yılbaşı benim zihnimde yineler değil yeniler anlamına gelir. İnsanlar bir muhasebe yapsınlar geçmiş yılları hakkında. Krizlerden, kayıplardan kendileri için sonuçlar çıkarsınlar. Kendileriyle yüzleşicekler, muhasebe yapıcaklar. Yeni bir psikoloji, can-lanmış bir psikoloji yeni bir bakış açısı, yeni bir ego, yeni ilgi alanları, yeni psikolojik açılımları beyinlerinde yaratmaları lazım. Benim için yeni yıl demek, kendi doğum günümü tam da bilmediğimden benim için yaş günüm yeni yıldır.”

Sağlam Psikoloji; sağlam beden, sağlıklı ilişkiler, doğru başarı ve mutluluk için gereklidir

Psikiyatri ve Psikolojiyi sadece hastalıkların tedavisiyle sınırlı bir disiplin olarak görmeyelim. Sağlam psikoloji, sağlam beden için lazım. Atatürk’ün söylediği çok doğru ancak eksiktir “Sağlam kafa sağlam vücut gerektirdiği gibi sağlam bir beden için sağlam bir psikoloji gerekir. Psikoloji bozulur ise beden sağlığı bozulur, riskli davranışlar ortaya çıkar.

Prof.Dr.Sedat Özkan “Sağlam psikoloji, sağlam beden, sağlıklı ilişkiler, doğru başarı ve mutluluk için gereklidir” dedi.

Yeni yılda Psikiyatri’ye olan ön yargılardan uzaklaşalım


“Psikiyatriyi sadece akıl hastaneleri ile sınırlandırmadıklarını tıbba kazandırdıklarını ifade eden” Prof.Özkan Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psiko-Onkoloji bu bağlamda ortaya çıktığını belirtti. “Toplum olarak psikiyatriyi sağlıklı insanların ve hiçbir ruhsal, bedensel rahatsızlığı olmayan insanların hizmetine sunmanız gerekir. Böylece onların yaratıcılık ve mutluluklarına yardımcı olabiliriz. Yatak odalarındaki küskünlükler yada olası cinsel problemlerden sokaktaki kavgalara ve küskünlüklere kadar iş yerlerindeki çatışmalara kadar bir çok sorunun nedeni aslında psikolojik çatışma yada psikolojik bilincin yeterince olgunlaşmamış olması yarattığını” ifade etti.

Prof.Dr.Sedat Özkan “Onun için toplum olarak psikiyatriye olan ön yargılardan uzaklaşalım ve psikolojik bilincimizi geliştirelim. Doğru psikolojik bilinç mutluluk için gereklidir dedi.

Yeni yılda ruhumuzu sevgiyle, ilgiyle, insan ilişkileriyle, bol kitap okumakla, sanatla besleyelim.

Tımarhane Anlayışını Değiştirelim

“Psikiyatriye dönük ortaçağ zihniyetinden uzak duralım. Psikiyatri tımarhane an-layışının çok ötesindedir. Psikiyatri bilimi insanların mutluluğuna yardımcı olur. İlişkilerindeki doyumlarına yardımcı olur. İnsanın en önemli özelliği psikolojik bilinç olduğunu” söyleyen Prof. Dr. Özkan, “Çalışma, sevgi, kendini ifade etme, kendini değerli hissetme, bir gruba ait olma, üretme gibi psikolojik ihtiyaçlar var. Bu ih-tiyaçlar hastalığı olan kişide yok olup gitmez. Tüm koşullara rağmen, yedek güçleri yüzeye çıkartmalıyız. Bu şekilde hastalıkla mücadelede daha başarılı olma şansı yakalarız.

Öte yandan yeni yılda ait olmak, sahip olmak değil, olmak hedefimiz olsun. Kendimizi, zihnimizi, yüreğimizi besleyelim. Global düşünelim. Kendi değerlerimizle, evrensel değerleri bütünleştirelim.

Gün hastaneleri ile insanları ürkütücü, kapalı ‘tımarhane’ anlayışı dışına çıkartıyoruz. Psikiyatri tedavisi yaşam maratonu devam ederken olmalı. Psikiyatriye ilişkin önyargının aşılmasında gün hastanelerinin iyi bir adım olacağını düşünüyorum.Bir çok psikiyatrik olguda ayda 1-2 kez muayenehane görüşmesi ve tedavisi yeterli değildir. Öbür yandan bu insanları kapalı psikiyatri servisine yatırmaya da gerek yok. Gün içi yatışta,ekip olarak ve sürekli tüm biyolojik psikoterapotik, rehabilitatif tedaviler sürdürülür. Bütüncül kurumsal hizmet tüm boyutları ile düzenli sunulur. Yaşam da devam eder, tedavi de üstelik hem hastalığa hem kişiye özel tedavi yürütülür. Bu uygulama kapalı psikiyatri servislerine olan gereksinimi azaltacaktır.

Prof.Dr.Sedat Özkan, yeni yılda Gün hastanesi modelinin ülkemizde yaygınlaşmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>