>

TEKNOLOJİ

Intel, Gebze Bilişim Vadisine Geliyor!...

Intel, Türkiye’de kurulacak olan Bilişim Vadisi için çalışmalara başlayacaklarını açıkladı...
 
   
 
 
     

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Apple, Microsoft, Tesla, Intel.. gibi birçok önemli teknoloji devini Gebze'de kurulacak olan Bilişim Vadisi'ne davet etti.

Bakan Işık, bu görüş doğrultusunda hem teknoloji devleri olan Apple, Microsoft,Tesla, Intel, Cisco ve Oracle’ı Gebze’de kurulacak Bilişim Vadisi’ne davet etti hem de TİM, ODTÜ, TİM, TEB ve Intel’in desteğiyle kurulan ve Türk girişimcilerin Silikon Vadisi’ne gidebilmesini kolaylaştıracak ‘T-Jump’ inovasyon merkezini inceledi.

TÜRKİYE’deki siyasi liderler teknolojinin merkezi olarak ifade edilen ABD’deki Silikon Vadisi’ne sık sık ziyaret ederek son gelişmeleri takip ediyor. Ancak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, bu kez farklı bir sebepten dolayı Silikon Vadisi’ndeki dev şirketleri ziyaret etti. Bakan Işık’ın gerçekleştirdiği ziyaretin sebebi ise Türkiye’de kurulacak Bilişim Vadisi’ne davet etmekti. Apple, Microsoft, Tesla, Intel, Cisco ve Oracle gibi teknoloji devleri ilk kez resmi olarak Türkiye’ye davet edildi. Gebze’deki İzmit Geçiş Köprüsünün hemen yanında kurulması planlanan Bilişim Vadisi’nde, yabancı ile yerli teknoloji şirketlerinin bir araya gelmesi ve bu birliktelik sayesinde Türkiye’nin bir teknoloji merkezine dönüştürülmesi amaçlanıyor.

İRTİFA KAYBETMEYELİM


San Francisco’da bir araya geldiğimiz Bakan Işık, Silikon Vadisi ziyaretini ve Bilişim Vadisi planlarının ayrıntılarını anlattı. Bilişim Vadisi için son adımı atmaya hazırlandıklarını belirten Işık, önümüzdeki 10 yıl içinde pek çok yeni kavramın ve teknolojinin hayatımıza gireceğini ifade ederek, “Buna hazırlıklı olmayan ülkeler çok hızlı irtifa kaybedecek. Biz irtifa kaybetmeyen ülkelerden olmak için buna hazırlıklı olmak için şimdiden Bilişim Vadisi’ni hayata geçiriyoruz” dedi. Işık şöyle konuştu:

GÜÇLÜ EKOSİSTEM


“Bilişim Vadisi, teknolojiyi sadece tüketen değil, aynı zamanda üreten bir ülke olması açısından önemli. Biz bunu sadece Türkiye’nin kendi gücüyle değil, büyük global şirketlerin işbirliği ile yapmak istiyoruz. Büyük şirketlerin Ar-Ge merkezlerini Bilişim Vadisi’ne davet ediyoruz. Amacımız, bu şirketlerinden birkaç tanesi Türkiye’ye gelirse, Türkiye’deki küçük ve orta ölçekteki şirketleriyle güçlü bir ekosistem oluştururuz. Pek çok yeni girişimcimizi bu ekosistem içinde büyütür dünya çapında markalar haline getirebiliriz. Şu anda Silikon Vadisi’nde bu son derece başarılı bir şekilde yapılıyor. Bu bizi bütün kurumlarımızın büyük bir sinerji içinde çalışmasına imkan tanır. Şu ana kadar biz gelemeyiz diyen yok. Genelde bu konuyu çalışalım ve bu konuyu detaylandıralım yanıtlarını alıyoruz. İnanınıyorum birkaç şirketi Bilişim Vadisi’nde göreceğiz.”



545 ARAŞTIRMACI YURDA DÖNDÜ


BİLİM, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uzun süreden beri üzerinde durduğu konuların başında tersine beyin göçü bulunuyordu. Bakan Fikri Işık, 2007-2014 yılları arasında Türkiye’ye dönüş yapan araştırmacı sayısının 545 ulaştığını açıkladı. Işık, “AB 7. Çerçeve Programı kapsamında toplam 215 araştırmacı, TÜBİTAK’ın tersine beyin göçünü desteğiyle de 330 araştırmacı yurda döndü” dedi. Türkiye’ye dönmek isteyen araştırmacılara kapıların sonuna kadar açık olduğunu belirten Bakan Işık sözlerine şu şekilde devam etti: “KOSGEB öncülüğünde ilk Uluslararası Kuluçka Merkezi’nin Silikon Vadisi’nde kurulacak. Hedef Türkiye Çalıştayları vesilesiyle yurtdışında yaşayan akademisyenlerimizle bir araya geliyor, onlarla ülkemizde bilim ve araştırma alanında yaşanan gelişmeleri birlikte değerlendiriyoruz. Bugün özellikle gelişmiş ülkelere baktığımızda, bu ülkelerin bilim ve teknolojide önemli adımlar attıklarını ve özelikle bilimsel gelişmeyi, kalkınmanın temel itici gücü haline getirdiklerini görüyoruz. Bir ülkenin kalkınması için üniversitelerde üretilen bilginin teknolojiye ve üretime dönüşmesi gerekiyor.”

AKILLI DÜĞMEYİ TEST ETTİ

BAKAN Işık, geliştirdiği yeni nesil cihazlarla dikkat çeken Intel’in merkezinde son teknoloji ürünlerini yakından inceledi. Bu ürünlerin başında ise geçtiğimiz aylarda Intel’in tanıttığı akıllı düğmeye sığan modülü Curie vardı. Kullanıcıların günlük aktivitelerini takip edebilen bu yeni nesil modül, yakında birçok giyilebilir teknoloji ürününde yer alacak. Intel merkezinde şirketin başkan yardımcıları Greg Pearson ve John Davies, Bakan Işık’a sunum yaptı.

Intel’in Türkiye’deki yatırımlarından bahseden başkan yardımcıları, tablet, bilgisayar ve akıllı telefon gibi ürünlerde Vestel, Casper, Arçelik ve Türk Telekom ile çalıştıklarını ifade ederek, Türkiye’de kurulacak olan Bilişim Vadisi için çalışmalara hemen başlayacaklarını ve önümüzdeki günlerde bu çalışmaları bakanlığa sunacaklarını dile getirdi.

Favorilerinize ekleyinAnasayfaya dönPaylaşın
cosmoturk önerisi
GÜNLÜK FALINIZ
HAVA DURUMU
Anket
Aşk mı, Para mı?
Aşk
Para
>